Over ons

Zover ik maar terug kan denken, ben ik al gefascineerd geweest door oude gebouwen beginnend met kastelen en later ook meubelen en architectuur van weleer. Nu verklaar ik dat met het idee dat toen, hoe verder terug, hoe meer, er gewoon nog meer magie of mysterie aanwezig was in het dagelijks leven en dat dit ook in de vormgeving tot uiting kwam. Zodoende hadden gebouwen en meubelen nog meer een ziel, een uitdrukking die in het hedendaags functionalisme grotendeels verloren gegaan is.

Daarom wil ik graag meubelen maken die ieder stuk op zich een soort karakter of ziel hebben. Zoals bijvoorbeeld “de dansende kast”, die elk moment een andere houding lijkt aan te kunnen nemen. In deze lijn wil ik meer meubels maken al gaat er veel tijd zitten in het beeldhouwen van de onderdelen.

Tussendoor maak ik ook weleens wat eenvoudigere kasten, waarbij ik een zeker lijnenspel probeer te krijgen zodat het geheel een grafisch effect heeft. Een voorbeeld hiervan is “de heen/weer kast”. Hoewel ik voornamelijk kasten maak is er ook een serie tronen gepland, alsmede doodskasten, kasten die je bij leven als kast gebruikt en daarna als kist, verder wil ik graag meer met komplete interieurs doen, alles waar vormgeving met voornamelijk hout bij komt kijken.

En ik werk ook graag in opdracht en in goed overleg over bijv. budget en materiaalkeuze. Dus komt gerust met eigen idee/tekening!

Arjan Portengen